WhatsApp, Facebook, X, YouTube için yeni zorunluluk: Uymayana para cezası verilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde yapılması planlanan değişikliklere dair bir taslak hazırladı ve bu taslağı internet sitesinde görüşe açtı. Yapılan duyuruya göre, taslağa ilişkin görüşlerin 28 Nisan’a kadar bildirilmesi gerekiyor.

Taslağın 3. maddesi, mevcut yönetmeliğin 25. maddesine yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor.

KAMU YARARI ENGELLEME GEREKÇESİ

Yönetmeliğe eklenen madeye göre, kurum, “Millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilir.”

Taslağa göre, sosyal medya platformları, Türkiye’de şirket kurmak zorunda olacak. Eklenmek istenen maddede, “Şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, faaliyetlerini Türkiye’de kurdukları anonim şirket ya da limited şirket statüsündeki tam yetkili temsilcileri vasıtası ile Kurumca yapılacak yetkilendirmeçerçevesinde yürütürler. Bu kapsamda, yurtdışında yerleşik bir şirketin Türkiye’de hizmet sunmak üzere yetkilendirilmek amacıyla kuracağı şirketin paylarının tamamının söz konusu şirkete ait olması gerekir” denildi.

Taslağa göre, bu platformlar, bir dizi yeni düzenlemeye tabi olacak. Taslakta, bu şirketler için, “Tüketicinin korunması, rekabetin tesisi ve korunması, şebeke ve bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması, birlikte çalışabilirlik, sektörel verilerin ve güvenlik olaylarının Kuruma raporlanması ile kamu düzeni ve milli güvenliğe ilişkin hususlar gibi Kurumun Kanunlarla verilen görevlerini yerine getirmek amacıyla Kurumca yapılabilecek ilave düzenlemelere tabidir” denildi.

1 OCAK 2026 TARİHİNE KADAR SÜRE VERİLDİ

Sosyal medya platformlarına, bu şartları yerine getirmeleri için 1 Ocak 2026’ya kadar süre tanınırken, şartları yerine getirmeyenlere, bant daratlma ve para cezası uygulanacak. Taslakta, ceza maddesi olarak “Yetkilendirilmeksizin hizmet sunan şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara, bir milyon Türk lirasından otuz milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Söz konusu idari para cezasını süresinde ödemeyen ve Kurumca yapılacak bildirimden itibaren altı ay içerisinde yetkilendirme almayanların internet trafiği bant genişliğinin yüzde doksan beşine kadar daraltılmasına karar verilir” ifade yer aldı.

Related Posts

ChatGPT bu kez alışverişe el attı: Yeni bir özellik sunuyor

ChatGPT’ye alışveriş özelliği geliyor. OpenAI’nin yeni alışveriş özelliği, kullanıcıların belirli ürünler hakkında tavsiye istemesi durumunda “zenginleştirilmiş” sonuçlar sunabilecek.

Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Kaspersky, Dünya Parola Günü kapsamında şifre güvenliğine yönelik değerlendirmelerini ve parola yönetimi önerilerini paylaştı.

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), yalnızca Türkiye’nin su kaynaklarını yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim krizine karşı önemli bir mücadele de yürütüyor. Hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan …

ICT Day 2025 İstanbul’da düzenlediği

Huawei, İstanbul’da düzenlediği Huawei ICT Day 2025 etkinliğinde; yapay zekâ, bulut, 5G ve IoT çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümün geleceğini ele aldı. Kurumların dijital çağa uyumuna ışık tutan etkinlik, üç ayrı sektörel zirveyle tamamlandı.

Wednesday’in 2. sezon fragmanı yayınlandı!

Netflix’in dünya çapında büyük ilgi gören dizisi Wednesday, uzun bir aranın ardından ikinci sezonuyla izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Paylaşılan fragman ile birlikte, dizinin yayın takvimi de açıklandı. Wednesday dizisi, yeni sezonu ile …