Uzay çöpü endişesi artıyor: Uçaklar için büyük tehlike

Kontrolsüz şekilde atmosfere giren uzay çöpleri, giderek büyüyen bir endişe kaynağı haline geliyor.

Uzaydan düşen parçalar, havada seyir halindeki uçaklarla çarpışma riski oluşturabilir.

Çarpışma olasılığı düşük olsa da, böyle bir olayın sonuçları felaket olabilir.

FAA, SPACEX’İN STARSHİP 7 ENKAZI İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATTI

Son olarak, Federal Havacılık İdaresi (FAA), 16 Ocak’ta SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinden fırlattığı Starship 7’nin kaybı üzerine bir soruşturma başlattı.

Starship 7’nin enkazı, Atlantik Okyanusu’na, Turks ve Caicos Adaları yakınlarına düştü. Bazı enkaz parçalarının kara üzerinde bulunduğu bildirildi.

UÇAKLARI GEÇİCİ OLARAK YAVAŞLATTI

FAA, olay sırasında “Enkaz Müdahale Alanı” oluşturdu ve uzay aracı enkazının düşme riski taşıdığı bölgelerde uçakları geçici olarak yavaşlattı veya kalkış noktalarında bekletti.

Bazı uçaklar, etkilenen bölgelerden uzak durmak için düşük yakıt seviyeleri nedeniyle yönlerini değiştirmek zorunda kaldı.

FAA, bu önlemin geçici olduğunu ve durumun değişebileceğini belirtti.

YENİ ARAŞTIRMA: UZAY ÇÖPÜ TEHDİDİ ARTIYOR

Bu olay, kısa süre önce Scientific Reports dergisinde yayımlanan “Atmosfere Yeniden Giren Uzay Nesneleri Nedeniyle Hava Sahası Kapatmaları” başlıklı yeni bir araştırmayı gündeme getirdi.

Araştırmaya göre hem uzay çöpü girişlerinin hem de havayolu uçuşlarının sayısındaki artış, çarpışma riskini yükseltiyor.

Bazı ülkeler, uzay çöpü girişleri sırasında hava sahalarını önceden kapatma kararı alabiliyor.

HAVA SAHALARI NE KADAR RİSK ALTINDA?

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Ewan Wright, “Her yıl, ABD’nin kuzeydoğusu veya Kuzey Avrupa gibi yoğun hava sahalarında kontrolsüz bir uzay çöpü düşme olasılığı yüzde 26. Yetkililer bu riske karşı hava sahalarını kapatmayı tercih edebilirler, ancak bu durum ekonomik kayıplara ve ek güvenlik sorunlarına yol açabilir.” diye konuştu.

Related Posts

Huawei FreeBuds 6 ile yeni nesil ses deneyimi

Teknoloji devi Huawei, kablosuz kulaklık serisine yeni bir halka ekledi: FreeBuds 6. Markanın üst düzey modeli FreeBuds Pro 4’ün bir alt segmentinde konumlanan FreeBuds 6, yaklaşık 170 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya sürüldü. Nixanbal adlı …

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

JLab müziğe yeni soluk getiren serisini tanıttı

JLab, müzikseverler için tasarladığı yeni Party serisi Bluetooth hoparlörlerini piyasaya sürdü. Pop Party, Go Party, JBuds Party ve Epic Party olmak üzere dört farklı modelden oluşan bu seri, kullanıcılarına her ortamda eğlenceli ve güçlü bir ses …

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.