Sıfır Atık Projesi ile 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı

Sıfır Atık Projesi Türkiye İçin Ekonomiye ve Geleceğe Yatırım Anlamına Geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Türkiye için büyük bir öneme sahip. Proje, atıkları kontrol altına alarak sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde hareket ediyor ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

2017 yılında başlatılan projenin ilk yıllarından bu yana Türkiye, Sıfır Atık Hareketi ile çevreden enerjiye, sera gazı salınımından depolama alanına kadar pek çok alanda tasarruf sağladı. Bu sayede ekonomi ve gelecek adına önemli adımlar atıldı.

2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 36,08’e yükseldi ve bu oranın yıl sonuna kadar yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında bugüne kadar 32,5 milyon ton kağıt-karton, 9,1 milyon ton plastik, 3,1 milyon ton cam, 6,4 milyon ton metal, 23,4 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atık olmak üzere toplam 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı.

Proje sayesinde 10 milyon hanenin yıllık elektrik tüketimine denk tasarruf sağlandı, 10 şehir hastanesi ya da 500’den fazla okul inşa edilebilecek büyüklükte kaynak elde edildi, yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlandı ve yaklaşık 256 milyar lira tasarruf edildi.

Deniz Çöpleriyle Mücadele İkinci Aşamaya Taşınıyor

Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık Mavi Hareketi” kapsamında yürütülen deniz temizliği çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Deniz Çöpleri İl Eylem Planları” doğrultusunda sürdürülüyor.

28 kıyı ilinde gerçekleştirilen çalışmalarla deniz yüzeyi, kıyı şeridi ve deniz tabanında kapsamlı temizlik faaliyetleri sürdürülürken, kamuoyunun bilinçlendirilmesini amaçlayan eğitim programları da hayata geçirildi.

İlk 5 yıllık dönemde denizlerden 245 bin ton çöp toplandı, bu miktar yaklaşık 20 bin 500 kamyon dolusu atığa denk geliyor. Toplanan atıklar, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edildi.

6 Ocak 2025 itibarıyla devreye alınan ikinci 5 yıllık plan çerçevesinde, sadece ilk 5 ayda denizlerden 30 bin tona yakın atık toplandı.

Yeni dönemde, deniz kirliliğinin kaynağında önlem alınması için bölgeye özgü uygulamalar artırılırken, düzenli temizlik çalışmaları da devam edecek. Ayrıca deniz ekosisteminin korunmasına yönelik toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ulusal düzeyde eğitim ve iletişim kampanyalarına devam edilecek.

Related Posts

Eşinin Tadıyla Yükselen Katmer!

Adanalı Zeynep Geyik, eşinin severek yediği tahinli katmeri menüsüne ekleyince büyük ilgi gördü.

Yıl sonuna kadar altında fırtına kopabilir! İşte senaryolar

Emtia Piyasası Uzmanı Zafer Ergezen, yıl sonuna kadar altın fiyatlarında sert dalgalanmalar yaşanabileceğini belirterek küçük yatırımcıyı uyardı. “3400-3450 satış, 3200-3250 alım fırsatı” diyen Ergezen, jeopolitik gelişmelere bağlı olarak altının 3 …

125 yıllık dev kağıt fabrikası kapanıyor

Finlandiya merkezli kağıt devi Almanya’da dev fabrikasını kapatıyor. 125 yıldır üretim yapan fabrikada kapanmayla birlikte 235 kişi işsiz kalacak.

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri: Bakan Işıkhan, sendika temsilcileriyle bir araya geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyon emekli memuru doğrudan ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Yalçın ve ilgili sendika temsilcileri ile bir araya geldi. Işıkhan, müzakerelerde gündeme gelen başlıkları ve talepleri değerlendirdi.

Isparta’da Ahududu Hasadı Başladı

Aksu’da kadın ve genç çiftçiler, ahududu hasadıyla yeni gelir kaynakları oluşturuyor.

8 yıl sonra yasak sona erdi: Konutta yeni stüdyo daire dönemi

2017 yılında yapımı yasaklanan 1+0 daireler, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yeniden inşa edilebilecek. Yapılacak yeni stüdyo daireler, belirlenen yeni standartlar ve bazı teknik koşullara bağlı olacak.