Sıfır Atık Projesi ile 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı

Sıfır Atık Projesi Türkiye İçin Ekonomiye ve Geleceğe Yatırım Anlamına Geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Türkiye için büyük bir öneme sahip. Proje, atıkları kontrol altına alarak sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde hareket ediyor ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

2017 yılında başlatılan projenin ilk yıllarından bu yana Türkiye, Sıfır Atık Hareketi ile çevreden enerjiye, sera gazı salınımından depolama alanına kadar pek çok alanda tasarruf sağladı. Bu sayede ekonomi ve gelecek adına önemli adımlar atıldı.

2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 36,08’e yükseldi ve bu oranın yıl sonuna kadar yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında bugüne kadar 32,5 milyon ton kağıt-karton, 9,1 milyon ton plastik, 3,1 milyon ton cam, 6,4 milyon ton metal, 23,4 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atık olmak üzere toplam 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı.

Proje sayesinde 10 milyon hanenin yıllık elektrik tüketimine denk tasarruf sağlandı, 10 şehir hastanesi ya da 500’den fazla okul inşa edilebilecek büyüklükte kaynak elde edildi, yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlandı ve yaklaşık 256 milyar lira tasarruf edildi.

Deniz Çöpleriyle Mücadele İkinci Aşamaya Taşınıyor

Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık Mavi Hareketi” kapsamında yürütülen deniz temizliği çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Deniz Çöpleri İl Eylem Planları” doğrultusunda sürdürülüyor.

28 kıyı ilinde gerçekleştirilen çalışmalarla deniz yüzeyi, kıyı şeridi ve deniz tabanında kapsamlı temizlik faaliyetleri sürdürülürken, kamuoyunun bilinçlendirilmesini amaçlayan eğitim programları da hayata geçirildi.

İlk 5 yıllık dönemde denizlerden 245 bin ton çöp toplandı, bu miktar yaklaşık 20 bin 500 kamyon dolusu atığa denk geliyor. Toplanan atıklar, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edildi.

6 Ocak 2025 itibarıyla devreye alınan ikinci 5 yıllık plan çerçevesinde, sadece ilk 5 ayda denizlerden 30 bin tona yakın atık toplandı.

Yeni dönemde, deniz kirliliğinin kaynağında önlem alınması için bölgeye özgü uygulamalar artırılırken, düzenli temizlik çalışmaları da devam edecek. Ayrıca deniz ekosisteminin korunmasına yönelik toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ulusal düzeyde eğitim ve iletişim kampanyalarına devam edilecek.

Related Posts

Bitcoin’in tarihi rekorunun ardından altcoinler de atağa geçti

Bitcoin’in tarihi rekorunun ardından altcoinler de atağa geçti

Şanlıurfa’da bir günde 33 kaçak trafo tespit edildi

Şanlıurfa’da dron destekli denetimlerde bir günde 33 adet kaçak trafo tespit edildi. Toplam 4 bin 950 KVA gücündeki trafoların, 3 binin üzerinde konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Dicle Elektrik Genel …

Borçsuz araç fırsatı: Devlet sahipsiz araçları satışa çıkarıyor

Devlet, otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar için harekete geçti. 6 ay içinde alınmayan trafikten men veya terk edilmiş araçlar satışa çıkarılacak. Alıcılar eski borçlardan sorumlu tutulmayacak.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi