Protez Atölyesi ile Engellilere Umut Oluyorlar

Protez Atölyesiyle Engellilere Umutsuz Arnavutluklu Adam Hikayesi

Arnavutluk’un başkenti Tiran‘da, protez kol ve bacaklar kullanan İzet Onuzi, atölyesinde ürettiği protezlerle engellilere umut olmaya çalışıyor.

Tiran‘da 1994’te tren kazası sonucu kol ve bacaklarını kaybeden ve protez kullanmaya başlayan 55 yaşındaki Onuzi, AA muhabirine protez üretim atölyesiyle ilgili bilgi verdi.

Onuzi, yaklaşık 15 yıldır hizmet veren protez üretim atölyesinde kendisi gibi protez el, kol ve bacak ihtiyacı olanlara umut olmaya çalıştığını söyledi.

Geçirdiği kaza sonucu protez kullanmaya başladığını ifade eden Onuzi, atölyesindeki asıl arzusunun, engelli bireylere protez ve diğer hizmetlerle yardım sağlamak olduğunu belirtti.

“Türkiye’den protez üretimi için ham madde konusunda özel destek gördük”

Onuzi, “Kaza sonrası benim için çok ağırdı. Birkaç ay sonra protez taktım ve rehabilitasyona başladım, ayağa kalktım ve hayatıma devam ettim. Başlangıç benim için olduğu kadar ailem için de zordu. Ailemin, yakınlarımın desteğini alarak hayatıma, rehabilitasyonuma devam ettim.” ifadelerini kullandı.

“Hayat için Umut” engelliler derneğini 2011’de kurduğunu belirten Onuzi, derneğine kendisiyle aynı kaderi paylaşanlara umut olması amacıyla bu ismi verdiğini kaydetti.

Onuzi, “Derneğimizin sunduğu tüm hizmetler ve yardımcı cihazlar, ücretsiz sağlanmaktadır. Dernek binamızda tüm ekipmanlarıyla protez atölyesi açtık, oğlum da burada gönüllü protez teknikeri olarak çalışıyor. Bu derneğe yaptığımız yardımlar, en çok ihtiyaç sahibi olan insanlara yönelik. Atölyemizin açılışından bu yana 170’in üzerinde kişinin ücretsiz hizmet verilerek rehabilite edilmeleri ve sosyal hayata entegre edilmeleri sağlandı.” diye konuştu.

Geçen yıllarda başta Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği olmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile farklı Türk kurum ve kuruluşlardan destek aldıklarını dile getiren Onuzi, “Kurban bayramlarında ve ramazanda bize gıda yardımında bulunan Türkiye’den protez üretimi için ham madde konusunda da özel destek gördük.” dedi.

“Bu insanlara protez ilk takıldığında ve yürümeye başladıklarında çok büyük bir duygu yaşanıyor”

Onuzi’nin 27 yaşındaki oğlu Feriz Onuzi de 5 yıldır protez atölyesinde gönüllü çalıştığını, bu arada fizyoterapi eğitimi alarak protez teknikeri olarak uzmanlaştığını anlattı.

Atölyede protez üretimi yapan Feriz Onuzi, bu mesleği seçmesinin sebebinin babası olduğunu söyledi.

Feriz Onuzi, “Bu insanlara protez ilk takıldığında ve yürümeye başladıklarında çok büyük bir duygu yaşanıyor. Devam etmeye karar verdim. Beş yıldır bu atölyede gönüllü çalışıyorum. Mümkün olduğunca çok çalışmayı ve Arnavutluk genelinde mümkün olduğunca çok insana yardım etmeyi umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Protezlerin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi veren Feriz Onuzi, bunun 2 ila 3 hafta sürdüğünü, üretimde karbon fiber, reçine, taban ve diz mekanizması gibi malzemelerin kullanıldığını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatjon Cuka – Güncel

Related Posts

Organ bağışında yeni dönem: e-Devlet ve e-Nabız’dan yapılabilecek

Organ bağışında dijital başvuru dönemi başlıyor. Artık e-Devlet ve e-Nabız’dan organ bağışçısı olunabilecek.

Amazon’un sessiz savaşçısı: Akrep zehri kanser hücrelerini nasıl yok ediyor?

Amazon’un sessiz savaşçısı: Akrep zehri kanser hücrelerini nasıl yok ediyor?

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Yaşlılıkta yalnızlık tehlikesi; uzmanlar depresyon ve Alzheimer’a karşı uyarıyor

“Eğitim, sağlıklı beslenme, sosyal yaşam ve hareketli yaşam tarzı büyük önem taşıyor”

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.