Organ bağışında yeni dönem: e-Devlet ve e-Nabız’dan yapılabilecek

Organ Bağışında Artık Dijital Başvuru Yapılabilecek

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu, sağlık alanında yapılan düzenlemelerle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

Uzm. Dr. Velioğlu, 18 yaşını dolduran herkesin ve akıl sağlığı yerinde olan herkesin organ bağışçısı olabileceğini vurgulayarak, bu işlemin gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Artık organ bağışında bulunmak isteyenler, geleneksel yöntemlere ek olarak e-Devlet ve e-Nabız üzerinden de başvuruda bulunabilecek.

Velioğlu, “Bağışçılar artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden kolayca organlarını bağışlayabilecekler. Bağışçılar, organları nakledildiğinde hangi yakınlarına bildirilmek istediklerine de karar verebilecek. Ayrıca, organ nakli bekleyen acil hastalardan önce, bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına öncelik verilecek. Bu uygulama toplumsal dayanışmayı artıracak.” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Velioğlu, Türkiye’nin canlı nakillerde başarılı olduğunu ancak vefat sonrası organ bağışları konusunda dünya ülkeleri arasında geride olduğunu belirtti. Ülkemizde 30 bine yakın kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Velioğlu, yeni düzenlemelerin umut olacağını ifade etti. Halkın artık organ bağışında bulunmak için e-Devlet ve E-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde başvuru yapabileceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde tıbbi gerçeklikten uzak ve yanıltıcı içeriklerin yayılmasına karşı bir düzenleme yapıldığını belirten Velioğlu, sağlık kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık hizmetlerinin insan hayatını direkt olarak ilgilendiren bir alan olduğunu belirten Velioğlu, halk sağlığını riske atabilecek içeriklere karşı önlem alınacağını ifade etti.

Related Posts

Amazon’un sessiz savaşçısı: Akrep zehri kanser hücrelerini nasıl yok ediyor?

Amazon’un sessiz savaşçısı: Akrep zehri kanser hücrelerini nasıl yok ediyor?

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Yaşlılıkta yalnızlık tehlikesi; uzmanlar depresyon ve Alzheimer’a karşı uyarıyor

“Eğitim, sağlıklı beslenme, sosyal yaşam ve hareketli yaşam tarzı büyük önem taşıyor”

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.