Onları bir meteor öldürmedi! İşte dinozorların gerçek sonu

Dinozor Yok Oluşuna Yol Açan Felaketin Derinlikleri

Milyonlarca yıl boyunca Dünya’ya hükmeden dev dinozorların neden yok olduğu konusu, uzun süredir bilim insanları ve kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Yeni araştırmalar, dinozorların yok oluşunun ani ve yıkıcı bir olaydan çok daha karmaşık ve derin olduğunu göstermektedir.

Yaklaşık 66 milyon yıl önce, 10 kilometre çapındaki bir asteroit, günümüz Meksika’sındaki Chicxulub Krateri’ne çarptı. Bu çarpışma sonucu, dinozorlar başta olmak üzere birçok canlı türü yok oldu. Ancak, bu felaket tarihin en büyük yok oluşu değildi. 186 milyon yıl önceki Permiyen yok oluşu, yaşam formlarının %90’ını ortadan kaldırmıştı. Öncesinde gezegendeki dinozor türleri, küresel soğuma nedeniyle azalmıştı. Bununla birlikte, teropod dinozorlarının torunu olan kuşlar, bu felaketi atlatarak hayatta kaldılar.

Güneş Isısını Dört Katına Çıkararak Devam Eden Felaket

Asteroit, atmosferi delerek hızla ilerledi ve Güneş ışınlarını dört kat daha fazla ısıttı. Şok dalgaları kayaları eritti ve dev bir ateş topu gökyüzüne fırlattı. Oluşan 175 kilometrelik krater, büyük miktarda karbon dioksit saldı ve küresel ölçekte sıcak lav yağmurları Dünya’yı etkisi altına aldı. Büyük bir alanda yaşam tamamen yok oldu. Uzak bölgelerde ise şok dalgaları ve dev yangın fırtınaları meydana geldi.

Uzun süre devam eden yangınlar, gökyüzünü kararttı ve metrelerce yükseklikteki tsunamiler kıtaları vurdu. Fotosentez durdu, besin zinciri çöktü ve Dünya dehşet verici bir karanlığa gömüldü. Güneş ışıkları geri döndüğünde, Dünya tamamen yeniden şekillenmişti. Sıcaklıklar artarak sera gazları atmosferi yükseltirken, asit yağmurları bitkileri yok etti ve suları zehirledi.

Bununla birlikte bazı organizmalar bu felaketi atlatmayı başardılar. Küçük memeliler, kuşlar ve timsahlar gibi sürüngenler, bu dehşet dolu döneme uyum sağlayarak hayatta kaldılar. Bu felaket, yaşamın yeni bir döneme girişini işaret ederken, Dünya üzerindeki yaşam yeni yollarla ilerleyerek varlığını sürdürmeye devam etti.

Related Posts

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Apple WWDC 2025 etkinliği başladı! İşte merak edilen tüm detaylar

Apple’ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) bu yıl 9 Haziran tarihinde gerçekleşiyor. Merakla beklenen WWDC 2025, bugün Türkiye saati ile 20.00’de Apple Keynote ile başladı.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …

DeepSeek, tek GPU ile çalışabilen yeni modelini tanıttı

Çinli yapay zeka laboratuvarı DeepSeek, daha az kaynakla yüksek performans vadeden yeni modeli DeepSeek-R1-0528-Qwen3-8B’yi duyurdu. Model, yalnızca tek bir GPU üzerinde çalışabiliyor ve rakiplerine göre önemli avantajlar sağlıyor. Yeni modelin …