OECD Başekonomisti Alvaro Pereira’dan Türkiye değerlendirmesi: Para ve maliye politikalarında kararlılık sürdürülmeli

Türkiye Ekonomisi için Önemli Değerlendirme: OECD’nin Raporu

OECD Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye’nin ekonomik gelişimine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Pereira, para ve maliye politikalarının kararlılıkla sürdürülmesinin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Pereira, OECD’nin bugün açıkladığı Ekonomik Görünüm raporundaki bulguları paylaşarak Türkiye ekonomisi hakkındaki öngörülerini aktardı. Türkiye’de makroekonomik politikalarda yaşanan değişimin enflasyonda belirgin bir düşüşle sonuçlandığını belirten Pereira, enflasyonun yıllık ortalama olarak bu yıl yüzde 30’a yaklaşacağını, gelecek yıl ise yüzde 18,5 seviyelerinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

2026’nın son çeyreğine kadar enflasyonun yüzde 15 civarında olmasını beklediklerini dile getiren Pereira, bu durumun politikaların etkili olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin Türkiye için öncelikli bir hedef olması gerektiğini vurgulayan Pereira, para ve maliye politikalarının uyumlu bir şekilde ilerlemesinin önemine işaret etti.

Pereira, enflasyonun “inatçı” olmasının normal olduğunu belirterek, politikaların kararlılıkla sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de bütçe açığının GSYH’ye oranının gelecek yıl yüzde 3’e düşeceğini ve bunun büyük ölçüde gelir performansındaki iyileşmeden kaynaklanacağını söyledi.

ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Pereira, bu tarifelerin Türkiye üzerinde büyük bir etki oluşturmayacağını belirtti. Ancak, ABD ile ticaret engellerinin azaltılmasının önemli olduğunu vurgulayan Pereira, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla ihracat yapabileceği sektörler bulunduğunu dile getirdi.

Doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi konusunda makroekonomik istikrarın önemine dikkat çeken Pereira, Türkiye’nin daha rekabetçi olabilmesi için reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin enflasyonu düşürmesi, mali dengeyi koruması ve iş yapma ortamını iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Pereira, bu adımların Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini söyledi.

Related Posts

Bitcoin’in tarihi rekorunun ardından altcoinler de atağa geçti

Bitcoin’in tarihi rekorunun ardından altcoinler de atağa geçti

Şanlıurfa’da bir günde 33 kaçak trafo tespit edildi

Şanlıurfa’da dron destekli denetimlerde bir günde 33 adet kaçak trafo tespit edildi. Toplam 4 bin 950 KVA gücündeki trafoların, 3 binin üzerinde konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Dicle Elektrik Genel …

Borçsuz araç fırsatı: Devlet sahipsiz araçları satışa çıkarıyor

Devlet, otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar için harekete geçti. 6 ay içinde alınmayan trafikten men veya terk edilmiş araçlar satışa çıkarılacak. Alıcılar eski borçlardan sorumlu tutulmayacak.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi