Nekbe Zulüm 1948’de başladı

Filistinlilerin Nekbe Hikayeleri: Zulmün İzleri

15 Mayıs 1948’de, Filistin topraklarında yaşanan işgal, aslında bir halkın tarihini, kimliğini ve geleceğini hedef alan büyük bir felaketi başlattı. Filistinliler için “Nekbe” yani “Büyük Felaket” olarak adlandırılan bu gün, şehirlerin bombalanması, köylerin yakılması, evlerin yerle bir edilmesi ve binlerce insanın katledilmesiyle doluydu. Kadın, çocuk, yaşlı demeden yüz binlerce Filistinli, vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. Ellerinde evlerinin anahtarları, sırtlarında birkaç parça eşya ve yanlarında taşıdıkları umutla sürgün yollarına düştüler. İşte bu gün, Filistin halkının acı dolu 77 yıllık sürecinin de başlangıcı oldu. Nekbe’nin yıl dönümünde Filistinliler, yaşadıkları zorlukları anlatarak bir gün vatanlarına geri döneceklerine inanıyorlar.

TEHCİR ESNASINDA DÜNYAYA GELDİ

1948’de Akka’dan zorla çıkarılan Salih ailesi, Lübnan’a doğru yola çıkarken sırtlarında birkaç eşya ve umutla yola çıktı. Bu yolculuk sırasında dünyaya gelen Dünya Hüseyn Salih, bugün 77 yaşında. Suriye’nin Hama şehrinde mülteci kampında yaşayan Salih, işgalcilerin vatanlarını çaldığı gibi çocukluğunu da çaldığını dile getirdi. Salih, köylerinden sürgün edildikten sonra yaşadıkları acı dolu hikayeyi anlatarak bir gün kendi topraklarına döneceklerine olan inancını koruyor.

Dünya Hüseyn Salih

ÇOCUKLUĞUMUZU DA ÇALDILAR

İşgalci İsrail’in sadece topraklarını değil, insanların hayallerini de çaldığını belirten Salih, sürgün sonrası yaşadıkları zorlukları anlattı. Salih, vatanlarından uzakta yaşamanın acısını yüreğinde hissettiğini ve bir gün geri döneceklerine olan inancını kaybetmediğini söyledi.

Filistinliler için “Nekbe” zorunlu göç, katliam ve kültürel yıkımın bir simgesi.

“KÖYÜMÜZ AKDENİZ’İN İNCİSİYDİ”

Nekbe sırasında ailesiyle birlikte sürülen Ahmed Diyab, çocukluğundan kalan hatıraları hala canlı bir şekilde hatırlıyor. Zorunlu göç ve sürgün sonrası yaşadıkları acıları dile getiren Diyab, bir gün kendi topraklarına geri dönecekleri günü hayal ederek yaşamını sürdürüyor.

“NEKBE’DEN SONRA HEP MÜLTECİ OLDUK”

Nekbe’nin ardından mülteci kampında yaşamak zorunda kalan Diyab, hayatlarının çalındığını belirterek yaşadıkları acı dolu süreci anlattı. Vatanlarından uzakta yaşamanın verdiği acıyı yüreğinde taşıyan Diyab, bir gün geri döneceklerine inancını kaybetmediğini dile getirdi.

Related Posts

Ukrayna lideri “Görüşmeden sonra İstanbul toplantısının formatını değerlendireceğiz” demişti; Erdoğan-Zelenski görüşmesi sona erdi

Ukrayna lideri “Görüşmeden sonra İstanbul toplantısının formatını değerlendireceğiz” demişti; Erdoğan-Zelenski görüşmesi sona erdi

Kanser taklidi yapıp hayvanları kullanan YouTuber!

İspanya bu gelişmeyle çalkalanıyor. 53 yaşındaki Frank Cuesta, Hayvanları kurtarmak için bağış toplayan influencer, toplanan parayı çalarak kanser hikayesi uydurdu!

Avrupa-İran arasındaki nükleer masa yarın İstanbul’da kurulacak

Bir süredir ABD ile nükleer müzakereler yürüten İran, bu kez İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan E3 ülkeleri ile yarın İstanbul’da masaya oturacak.

AKP’de ‘umut hakkı’ çatlağı… AKP’li Metiner’den Bakan Tunç’a tepki!

AKP eski Milletvekili Mehmet Metiner, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un ‘umut hakkı’ sorusuna verdiği cevaba tepki gösterdi. Metiner “Vakti geldiğinde o “umut hakkı”nın gereği neyse yapılır elbet” dedi.

Kızılay Meydanı’nda boy-kilo kontrolü başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.

Urugay’ın efsane başkanı Jose Mujica 89 yaşında hayatını kaybetti

Eski Uruguay Devlet Başkanı José Mujica, Montevideo’daki çiftlik evinde 89 yaşında yaşamını yitirdi. Uzun süredir yemek borusu kanseriyle mücadele eden Mujica, hastalığın karaciğerine yayılmasının ardından tedaviyi reddetmişti. Mujica, son günlerini eşi Luca Topolansky ile birlikte doğayla iç içe geçirmeyi tercih etmişti.