“Küresel yapay zeka yarışında oyun kuran öncü bir ülke olmayı hedefliyoruz”

“`html

Yapay Zeka ve Gelecek: Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yılmaz, “AI Tomorrow Summit 2025” isimli etkinlikte yapay zeka teknolojilerinin geleceği hakkında önemli bilgiler paylaştı. Program, Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından düzenlendi.

Konu hakkında konuşan Yılmaz, yapay zekanın geleneksel veri analizi aşamalarını geçerek, bağımsız bir şekilde yeni içerikler ve çözümler oluşturabilen bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Bu alandaki hızlı gelişmelerin iki temel unsuru vurguladı; nitelikli insan kaynağı ve dijital ekonomi için yapılacak yatırımlar.

Yılmaz, teknolojik gelişmelerin uzun vadede başarılı olabilmesi için bu iki unsurun güçlü bir şekilde entegrasyonu gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca yapay zekanın sosyal eşitsizlikleri artırmak yerine, adalet ve kapsayıcılığı teşvik etmesi gerektiğini ifade etti: “Bu teknoloji yalnızca belli bir grubun tekelinde olmamalı. Tüm toplumsal kesimlere hitap eden bir gelişim süreci büyük önem taşıyor.” dedi.

Yılmaz, yapay zekanın etik, hukuki ve sosyal boyutları olan bir teknoloji olduğunu vurgulayarak düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. “Dengeli bir yaklaşım benimsemek çok önemli. Aşırı düzenleme yenilik önünde engel oluşturabileceği gibi, belirli bir düzenlemeden yoksun olmak da tehlikeler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

Enerji Verimliliği ve Yapay Zeka

Yılmaz, özellikle büyük veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimini eleştirerek, yapay zekanın daha az enerji ile çalışabilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu açıdan, yapay zeka geliştirimlerinin iklim değişikliği bağlamında da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Yenilikçi Dijital Ekonomi Yatırımları

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın dijital ekonomiye yönelik sağladığı destekleri aktaran Yılmaz, insan kaynağının piyasada karşılaşacağı değişimlere göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, yapay zeka ve dijital sağlık alanlarında yeni mesleklerin doğduğunu belirtti. Bu alanda mesleki gelişim programları ile gençlerin geleceğe hazırlanmasını sağlamak gerektiğini açıkladı.

Yılmaza göre, eğitim müfredatlarının yalnızca mevcut ihtiyaçlara değil, geleceğin gereksinimlerine de uygun şekilde güncellenmesi önemlidir. “Geleceğin iş gücünü şekillendirmek için eğitim sistemimizi güncel tutmalıyız.” dedi.

Dijital Türkiye Vizyonu

Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği çerçevesinde yapay zeka alanında insan kaynağının eğitilmesi için çeşitli projelerin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, kamu hizmetlerinin etkinliğini artırmak ve verimliliği yükseltmek amacıyla dijitalleşmeye büyük önem verildiğini vurguladı.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu’nun yürüttüğü projelere değinen Yılmaz, Türkiye’yi uluslararası düzeyde rekabetçi kılacak yapay zeka uygulamaları ve büyük dil modelleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yılmaz, yapay zekanın savunma sanayisinde ve sağlık alanında çeşitli projelerde kullanıldığını ve bu uygulamaların erken teşhis gibi önemli faydaları olduğunu da ifade etti.

İşbirliği ve Geleceğe Bakış

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yürüttüğü bir projeden bahseden Yılmaz, kişiye özel gündem oluşturan bir yapay zeka modeli üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu modelin vatandaşların ilgi alanlarına göre gündemi şekillendireceğini dile getirdi.

Etik ve güvenlik standartlarının oluşturulmasında Avrupa Birliği’nin yapay zeka düzenlemeleri ile uyum sağlanmasına dikkat edeceklerini belirten Yılmaz, “Teknoloji insanı merkez alan ve toplumu güçlendiren bir vizyon gerektiriyor.” diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte etkinlikteki çeşitli stantları ziyaret etti.

“`

Related Posts

Rekabet Kurulundan iki firmaya 42,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mapei Yapı Kimyasalları İnş. San. ve Tic. AŞ ve Chyrso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’ye 42,7 milyon lira idari para cezası kesti.

Sigara ve alkole zam geliyor: Artış ne kadar olacak? Beklenen fiyat açıklandı

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisinin ardından sigara ve alkollü içkilere ÖTV kaynaklı zam kapıda. Sigaraya ortalama 5 TL, biraya 20 TL, diğer içkilere ise yüzde 15 oranında zam bekleniyor. Peki, sigaraya zam ne zaman gelecek?

Kara yolları için önemli duyuru: İşte kapatılan yollar ve trafik akış durumu (30 Haziran 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, Anadolu Otoyolu’nun 11-13. kilometrelerinde Bolu Doğu-Bolu Batı kavşakları İstanbul istikametindeki üstyapı onarım çalışması nedeniyle ulaşım diğer istikametten iki yönlü ve kontrollü …

Gastronomi turizmi zamanı

Tatil rotaları oluşturulurken yeni lezzetler keşfetmek, yeni tatlarla tanışmak öncelikli tercih haline geliyor.

Bir yılda 600 şubesi kapandı! Türkiye’de faaliyet gösteren marka iflasın eşiğinde

İkonik sandviç zincirlerinden Subway, büyük bir darbe aldı. Zincirin önemli franchise işletmecilerinden biri iflas başvurusu yaparken, bu gelişme fast-food sektöründeki artan baskının boyutunu gözler önüne serdi.

Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’un 75 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’la ilgili yıllık 75 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.