İnsan yaraları diğer memelilerin yaralarından 3 kat daha yavaş iyileşiyor

İnsan Yaralarının İyileşme Hızı Diğer Primat Türlerinden Üç Kat Daha Yavaş

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, insan yaralarının, insan olmayan primatlarda görülen aynı tür yaralanmalara göre yaklaşık üç kat daha yavaş iyileştiği belirlendi. Bu durum, insanların evrimsel geçmişinde önemli bir adaptasyona işaret etmektedir.

Çalışmada, şempanzeler ve bonobolar gibi insanların en yakın yaşayan akrabalarıyla karşılaştırmalar yapıldı. İlginç bir şekilde, bu primatlar arasında veya insan olmayan primatlarla diğer memeliler arasında benzer farklar gözlemlenmedi.

Bu durum, sadece insan türüne özgü bir evrimsel değişimin izlerini taşıdığını düşündürmektedir. Araştırma makalesinde, “Bu bulgu, insanlardaki yavaş yara iyileşmesinin primat takımlarında genel bir özellik olmadığını göstermektedir ve insanlarda evrimsel adaptasyonların varlığına işaret etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bilim insanları, bu evrimsel farkı, insanlardaki ter bezlerinin yoğunluğuna ve cilt yapısındaki değişimlere bağlıyor. Zamanla artan ter bezleri, vücut kıllarının azalmasına ve cildin dış etkilere karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olmuş olabilir.

Bununla birlikte, ciltte koruyucu etki yaratmak adına daha kalın bir cilt tabakasının evrimleştiği düşünülmektedir. Bu durum da iyileşme sürecini yavaşlatmış olabilir. Yani savunma sisteminin evrimleşmesi, yara onarımını ikinci plana atmış olabilir.

Araştırma ekibine göre insanlar, bu zayıflığı, sosyal davranışlar ve doğayla kurdukları ilişkilerle telafi etmişlerdir. Tıbbi bitkilerin kullanımı ve topluluk içinde yaşamak, yaralanmalara karşı savunma mekanizmalarını güçlendirmiş olabilir.

Related Posts

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Apple WWDC 2025 etkinliği başladı! İşte merak edilen tüm detaylar

Apple’ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) bu yıl 9 Haziran tarihinde gerçekleşiyor. Merakla beklenen WWDC 2025, bugün Türkiye saati ile 20.00’de Apple Keynote ile başladı.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …

DeepSeek, tek GPU ile çalışabilen yeni modelini tanıttı

Çinli yapay zeka laboratuvarı DeepSeek, daha az kaynakla yüksek performans vadeden yeni modeli DeepSeek-R1-0528-Qwen3-8B’yi duyurdu. Model, yalnızca tek bir GPU üzerinde çalışabiliyor ve rakiplerine göre önemli avantajlar sağlıyor. Yeni modelin …