İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

Akın Tekstil Konkordato Sürecinde

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti.

İstanbul Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 1 yıl kesin mühlet verdi.

Aile Anlaşmazlıkları Kriz Yarattı

Mart 2025’te geçici konkordato talebiyle mahkemeye başvuran Akın Tekstil’in, ekonomik sıkıntıların yanı sıra ortaklar arasında yaşanan çekişmeler nedeniyle ciddi bir darboğaza sürüklendiği belirtiliyor. Kurucular Rüştü Akın ve Ali Haydar Akın ailelerinin temsilcileri arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıklarının, özellikle banka ilişkilerini zedelediği ve finansman kaynaklarını kuruttuğu ifade ediliyor.

Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, azınlık pay sahiplerinin açtığı davaların şirketin itibarını zedelediği, bu durumun da dış kaynak bulmayı imkânsız hale getirdiği vurgulandı. Konkordato bu nedenle “kaçınılmaz” olarak tanımlandı.

Alacaklılar Kurulu Oluşturulacak

18 Haziran 2025’teki duruşmada alınan kesin mühlet kararıyla birlikte Akın Tekstil hakkında devam eden tüm icra, iflas, ihtiyati haciz ve muhafaza işlemleri durduruldu. Ayrıca şirketin malvarlıklarının devri ya da üzerlerine herhangi bir hak tesis edilmesi mahkeme kararıyla yasaklandı.

Konkordato komiser heyeti, önceki sürede olduğu gibi görevine devam edecek. Patronlar Dünyası’nın haberine göre şirketin 125 milyon TL’yi aşan borcu nedeniyle alacaklılar kurulu oluşturulacak ve yapılandırma süreci bu kurulun denetiminde ilerleyecek.

İhracat Devi Zorda

Akın Tekstil, 2024 yılında 34,6 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Almanya, İtalya ve İspanya başta olmak üzere, Avrupa’ya kumaş ve hazır giyim ürünleri gönderen şirketin Lüleburgaz ve İstanbul’daki taşınmazlarının toplam değeri 3,8 milyar TL’nin üzerinde.

Ancak güçlü varlık yapısı, iç sorunların ve sektör kaynaklı mali baskıların önüne geçemedi. Yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri, finansmana erişim zorluğu ve aile içi çekişmeler şirketi konkordatoya sürükledi.

Related Posts

Rekabet Kurulundan iki firmaya 42,7 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mapei Yapı Kimyasalları İnş. San. ve Tic. AŞ ve Chyrso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’ye 42,7 milyon lira idari para cezası kesti.

Sigara ve alkole zam geliyor: Artış ne kadar olacak? Beklenen fiyat açıklandı

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisinin ardından sigara ve alkollü içkilere ÖTV kaynaklı zam kapıda. Sigaraya ortalama 5 TL, biraya 20 TL, diğer içkilere ise yüzde 15 oranında zam bekleniyor. Peki, sigaraya zam ne zaman gelecek?

Kara yolları için önemli duyuru: İşte kapatılan yollar ve trafik akış durumu (30 Haziran 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, Anadolu Otoyolu’nun 11-13. kilometrelerinde Bolu Doğu-Bolu Batı kavşakları İstanbul istikametindeki üstyapı onarım çalışması nedeniyle ulaşım diğer istikametten iki yönlü ve kontrollü …

Gastronomi turizmi zamanı

Tatil rotaları oluşturulurken yeni lezzetler keşfetmek, yeni tatlarla tanışmak öncelikli tercih haline geliyor.

Bir yılda 600 şubesi kapandı! Türkiye’de faaliyet gösteren marka iflasın eşiğinde

İkonik sandviç zincirlerinden Subway, büyük bir darbe aldı. Zincirin önemli franchise işletmecilerinden biri iflas başvurusu yaparken, bu gelişme fast-food sektöründeki artan baskının boyutunu gözler önüne serdi.

Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’un 75 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’la ilgili yıllık 75 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.