Gazetecilik devri bitiyor! Bu gazetedeki haberlere bir insan eli bile değmedi…

YAPAY ZEKA İLE ÜRETİLEN HABERLER GAZETECİLİĞİ TEHDİT EDİYOR MU?

Genel Yayın Yönetmeni Claudio Cerasa, haberlerin yazımından başlıklara, okur mektuplarından analizlere kadar tüm içeriğin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu açıkladı.

Söz konusu özel baskı, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İtalya’nın ekonomik durumu gibi küresel ve yerel gündemi ilgilendiren konulara odaklandı.

Ayrıca Avrupa’daki gençlerin geleneksel ilişkiler yerine ‘situationship’ adı verilen belirsiz ilişki biçimlerini tercih ettiğine dair bir analiz yazısı da yer aldı.

Sayfanın en sonunda ise yine yapay zeka tarafından üretilmiş okur mektupları dikkat çekti.

Cerasa, bu özel baskının yapay zekanın gazetecilikte nasıl kullanılabileceğini test etmek amacıyla başlatılan bir deney olduğunu belirterek, teknolojinin haber üretim sürecine nasıl entegre edilebileceğini gözlemlediklerini ifade etti.

Ancak içeriğin tamamen yapay zeka tarafından üretilmesi, gazetecilik mesleğinin geleceği hakkında soru işaretleri doğurdu.

Yapay zekanın bir haber üreticisi olabileceğini kabul eden Cerasa, yine de gazeteciliğin özünün insana ait olduğunu vurguladı.

Doğru soruları sormak, araştırma yapmak ve haberin etik çerçevede şekillendirilmesini sağlamak gibi unsurların insan gazetecilere ait olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Il Foglio’nun yapay zeka deneyinin ardından, tarafsızlık ve objektiflik konusunda da tartışmalar başladı.

Haberin dili açık, iyi yapılandırılmış ve dilbilgisi açısından hatasız olsa da hiçbir insan kaynağına dayanmaması dikkat çekti.

Haberlerde alıntıların bulunmaması, bilgilerin tamamen yapay zekanın internetten derlediği verilere dayanması, güvenilirlik konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Yapay zekanın medya sektörüne entegrasyonu, gazetecilik için hem bir fırsat hem de bir tehdit olarak görülüyor.

Il Foglio’nun yapay zeka ile üretilmiş baskısı, haberciliğin geleceğinde devrim niteliğinde bir adım olarak tarihe geçerken, insan gazetecilerin rolü konusundaki tartışmaları da alevlendirdi.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), yalnızca Türkiye’nin su kaynaklarını yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim krizine karşı önemli bir mücadele de yürütüyor. Hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan …

ICT Day 2025 İstanbul’da düzenlediği

Huawei, İstanbul’da düzenlediği Huawei ICT Day 2025 etkinliğinde; yapay zekâ, bulut, 5G ve IoT çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümün geleceğini ele aldı. Kurumların dijital çağa uyumuna ışık tutan etkinlik, üç ayrı sektörel zirveyle tamamlandı.

Wednesday’in 2. sezon fragmanı yayınlandı!

Netflix’in dünya çapında büyük ilgi gören dizisi Wednesday, uzun bir aranın ardından ikinci sezonuyla izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Paylaşılan fragman ile birlikte, dizinin yayın takvimi de açıklandı. Wednesday dizisi, yeni sezonu ile …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Yasaklanmış şaşırtıcı bebek isimleri: Çocuklara bu isimleri koymak yasak!

Her toplumda bazı isimler var ki, artık çocuklara konulması yasaklanmış durumda. Peki bu isimler neler? Bazılarına çok şaşıracaksınız, bazılarını öğrendiğinizde ise “iyi olmuş” diyeceksiniz…