Felaket Kapıda! Yazın Başında Kötü Haber

Küresel iklim izleme kuruluşlarının yayınladığı raporlar büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Önümüzdeki beş yılın en az birinde hava sıcaklıkları sanayi öncesi seviyesinin 1,5 derece üzerine çıkacak. Bu durumun gerçekleşme ihtimali yüzde 80 olarak belirtiliyor.

TÜRKİYE BUNALTIYOR

Haziran ayının başlamasıyla Türkiye, bunaltıcı sıcak havanın etkisine girdi. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, yıllık ortalama küresel sıcaklık önümüzdeki beş yıl içinde 1,5 derece kritik eşiği geçebilir. WMO, sanayi öncesi seviyenin aşılması anlamına gelen bu durumun gerçekleşme ihtimalini yüzde 80 olarak belirtiyor.

REKOR SICAKLIKLAR KAPIDA

Haber Global’den Ertan Altan’ın haberinde yer alan WMO’nun raporuna göre, 2024 ile 2028 arasındaki her yıl için küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın, 1850-1900 temel çizgisinden 1,1 ila 1,9 derece daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu yıllardan en az birinin, şu anda en sıcak yıl olan 2023’ü geçerek yeni bir sıcaklık rekoru kırma ihtimali yüzde 80 olarak kaydediliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN İHTİMALLERİ

Raporda yer alan veriler:

* 2024-2028 arasındaki 5 yıllık ortalamanın 2019-2023 ortalamasının üzerine çıkma ihtimali yüzde 90.
* 2023-2024’te El-Nino zirve seviyesine ulaştı. 2024’te El Nina’ya geçiş bekleniyor.
* Kuzey Kutbu’ndaki ısınma, önümüzdeki 5 kış mevsiminde küresel ortalama sıcaklığın üç katından fazla olacak.
* 2024 için öngörülen yağış modelleri Afrika Sahel bölgesinde daha yağışlı koşulları artırıyor.
* Mayıs-Eylül 2024-2028 dönemlerinde Kuzey Atlantik’te ortalamanın üzerinde tropikal aktivite öngörülüyor.
* Mart 2024-2028 dönemlerinde denizlerdeki buz kütlesinde daha fazla azalma bekleniyor.

AKDENİZ’DE ISINMA ARTACAK

Raporda Akdeniz bölgesi ile ilgili de uyarılarda bulunuluyor. Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz bölgesinde ısınmanın artacağı belirtiliyor. 2024-2028 yılları arasındaki Mayıs-Eylül ortalaması için deniz seviyesi basıncının Akdeniz ve çevresindeki ülkelerde düşük, Güney yarımkürenin orta enleminde ise yüksek olacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE’DE AŞIRI SICAK GÜNLER

İklim izleme kuruluşlarının verileri Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Climate Central ve World Weather Attribution (WWA), Türkiye’de geçen yıl yaşanan “aşırı sıcak gün” sayısının 47 olduğunu açıkladı. Normal şartlarda “aşırı sıcak gün” sayısı 18,8 olarak hesaplanacaktı. WWA raporu, dünyanın kayıtlara geçen en sıcak yılı olan 2023’ü değerlendirerek tehlikeli sıcaklıkların izini sürüyor.

İklim değişikliğinin etkileri tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de yakından etkilemeye devam ediyor. Artan sıcaklıklar ve ekstrem hava koşulları, acil önlemler alınmasını zorunlu kılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx