Çiftçinin 1 kilogram buğdayı 1 ekmek etmiyor

Eskişehir’de ekmek fiyatının 10 TL’ye yükselmesinin ardından, çiftçiler geçen yıl kilogram fiyatı 8 TL olan buğdayın yeni fiyatının açıklanmasını talep ediyor.

Son zam kararıyla birlikte maliyetlerin artmasına dikkat çeken çiftçiler, buğday üreticilerinin de adil bir şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yeşil Sakarya Üreticiler Başkanı Süleyman Buluşan, geçen yıl buğdayın 6-8 TL arasında satıldığını belirtti ve bu yıl için fiyatların henüz açıklanmamasının üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi.

Buluşan, “Ekmek bir yılda üç defa zamlandı. Peki üretici yılda bir defa ürettiği ürünü neden sağlıklı bir fiyata satamıyor? Geçen yıl buğdayını 6 TL ile 8 TL arasında sattı. Bugün 8 liraya ya da 10 liraya satamıyor. Üreticinin mağduriyeti burada. Üretici hakkını alnının teriyle alabilmeli” dedi.

Eskişehir’de buğday üretimi yapan çiftçi Mehmet Kırımlıoğlu, geçen yıl dönüm başına 700-800 kilogram verim aldıklarını belirtti ve bu yıl da aynı verimi beklediklerini söyledi.

Kırımlıoğlu, “Bu yıl yağışlar geç geldi ama son yağışlardan sonra ve sulama ile gübre bakımlarını yaptığımız için verimin altına düşeceğini beklemiyorum. İnşallah yine 700-800 kilogram civarında ürün alırız” dedi.

Kırımlıoğlu, buğday fiyatlarının düşük kalmasının üreticiyi mağdur ettiğini ve ekim oranlarının düşmesine neden olduğunu belirtti.

Geçen yıl yaşanan teslimat sorunlarına da değinen Kırımlıoğlu, bu yıl fiyatların enflasyon değerleri göz önüne alınarak artırılmasını umduklarını ifade etti.

“Fırıncılar maliyetlerini daha iyi bilir ama ekmeğin fiyatı böyle olunca, buğdayın da biraz daha yüksek olmasını bekliyordum. Verdiğim paraya göre ekmeğin daha ucuz olması lazım ama fırıncıların hesabı mutlaka farklıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx