Çalışma saatlerinde zirvedeki Türkiye maaşlarda dipte
Rusya’nın Dört Günlük Çalışma Haftası Planı
Rusya, gelecekte dört günlük çalışma haftasına geçmeyi hedefliyor. Dünya genelinde dört gün çalışma, hibrit çalışma ve uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modelleri yaygınlaşırken Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında haftalık çalışma süresi açısından öne çıkıyor.
Nefes’ten İlkay Akkaya’nın aktardığı habere göre, AB İstatistik Ofisi’nin verilerine göre; AB ülkeleri 2023 yılında haftada ortalama 36.1 saat çalışırken en uzun çalışma süresine sahip olan ülkeler sırasıyla Yunanistan’da 39.8 saat, Romanya’da 39.5 saat, Polonya’da 39.3 saat ve Bulgaristan’da 39.0 saat olarak belirlendi.
Öte yandan Hollanda, 32.2 saatlik haftalık çalışma süresiyle en kısa çalışma haftasına sahip ülke konumunda. Hollanda’yı Avusturya’da 33.6 saat ve Almanya’da 34.0 saat takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım verilerine göre Türkiye’de haftalık çalışma süresi 42.9 saat olarak kaydedildi.
Türkiye, Avrupa’da En Uzun Çalışma Süresine Sahip Ülke
Türkiye, Avrupa’nın en uzun çalışma sürelerine sahip ülkesi olarak dikkat çekiyor ve dünya genelinde en çok çalışılan ülkeler arasında yer alıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre Türkiye, haftalık çalışma saatleri açısından 27. sırada bulunuyor. Dünyadaki en yüksek çalışma saatleri ise Hindistan’da haftalık 56 saat olarak belirlendi.
Türkiye, uzun çalışma saatleri konusunda liderliği elinde tutarken ücretlerde zorluk yaşamaktadır. Eurofound raporuna göre; AB ülkelerinde çalışanların sadece yaklaşık %4’ü asgari ücret civarında bir ücret alırken Türkiye, asgari ücretle çalışanlar ülkesi konumundadır. DİSK-AR’ın verilerine göre, 8.5 milyon işçi, asgari ücret seviyesinde ve altında bir ücretle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. 2023 itibarıyla özel sektör işçilerinin %48.9’u asgari ücret düzeyinde ücret almaktadır.
Türkiye’de Maaşlar Dip Seviyede
Türkiye, aynı zamanda Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip altıncı ülke konumundadır. Lüksemburg’da aylık 2.570 Euro olan en yüksek asgari ücretin aksine Türkiye’de bu seviye 708 Euro’dur. Eurostat verilerine göre Türkiye’deki asgari ücret, sadece Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi Avrupa Birliği’nin Güney ülkelerinden değil, Doğu Avrupa ülkelerinden ve ABD’den de daha düşüktür.