Çalışanlar parasızlıktan evden çıkamadı. Parasızlık zorunlu ev hapsine dönüştü
3 mins read

Çalışanlar parasızlıktan evden çıkamadı. Parasızlık zorunlu ev hapsine dönüştü

Enflasyondaki artış, ev kiralarına yapılan aşırı zamlar ve gıda fiyatlarının artışı vatandaşların büyük bir geçim derdinin içine girmelerine neden oldu. Yapılan bir araştırma çalışanların geçim derdinin ne kadar büyük olduğunu ortaya koydu. Buna göre, çalışanların yüzde 53’ü geçim sıkıntısı nedeniyle evlerine kapanmak zorunda kaldı.

Eleman.net’in düzenlediği izin günleri anketinin sonucunda, çalışanların yüzde 73’ünün son bir yılda sosyalleşmeye ayırdığı bütçeyi azalttığı; yüzde 53’ünün son bir yılda tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere hiç katılmadığı görüldü.

Anket sonuçlarını değerlendiren Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Artan geçim masrafları her geçen gün çalışanların yaşam kalitesini düşürüyor. İş ve ev arasına sıkışan çalışanlar hem iş hayatındaki verimlerinden hem de sosyal sağlıklarından kayıp veriyor. Bu durum gerek iş yerlerinde gerek toplumsal alanlarda gerekse ev yaşantısında huzuru olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 49’U İZİN GÜNLERİNİ AİLESİYLE GEÇİRİYOR

Eleman.net’in “Çalıştığınız işte haftada kaç gün izniniz var?” sorusunu çalışanların yüzde 55’i iki gün olarak cevapladı. Aynı soruya çalışanların yüzde 43’ü bir gün, yüzde 3’ü ise üç ve daha fazla gün yanıtını verdi.

Anketteki “İzin günlerinizde neler yapıyorsunuz?” sorusunu katılımcıların yüzde 49’u “Ailemle zaman geçiriyorum”, yüzde 30’u “Dinleniyorum/evde vakit geçiriyorum” diye cevapladı. Aynı soruda yüzde 10 “Arkadaşlarımla zaman geçiriyorum”, yüzde 6 “Spor, egzersiz yapıyorum” ve yüzde 5’i ise “Ek iş yapıyorum” yanıtını verdi.

Eleman.net’in “Son bir yılda, izin günlerinizdeki sosyal faaliyetlerinizde ekonomi odaklı değişim yaşandı mı?” sorusunu çalışanların yüzde 73’ü “Evet, sosyalleşmeye ayırdığım bütçe azaldı” yanıtını verdi. Sosyal faaliyetlere katılımın değişimde rol oynayan başlıca faktörler sorulduğunda ise katılıcıların yüzde 53’ünden “Geçim masraflarındaki artış”, yüzde 26’sından “Sosyal faaliyetlerdeki maliyet artışı” ve yüzde 17’sinden “Birikim yapma isteği” yanıtı geldi.

Anketin “Son bir yıl içinde tiyatro, konser, sinema gibi kültürel etkinliklere kaç defa gittiniz?” sorusunu ise çalışanların yüzde 53’lük, ağırlıklı oranı “Hiç” şeklinde yanıtladı. Aynı soruya “5 ve altı” yanıtını verenlerin oranı yüzde 34, “5 ve üzeri” diyenlerin oranı ise yüzde 13 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir