Bir Tabloya Bakmak Acınızı İyileştirebilir mi?
4 mins read

Bir Tabloya Bakmak Acınızı İyileştirebilir mi?

Herhangi bir hastaneye veya sağlık kuruluşuna adım attığınızda, sanata bir tür selam bulma ihtimaliniz yüksektir. Bu bir resim, fotoğraf ya da heykel sergisi olabilir, bekleme odasında şarkı söyleyen bir piyanist ya da sadece duvara asılan düşünceli ve ilham verici bir şiir olabilir.

Pasif veya aktif katılım olarak adlandırabileceğimiz iki temel yaklaşımla şifa sanatlarını nasıl kullanabileceğinize bakalım .
Pasif deneyim, başkaları tarafından yaratılan veya üretilen sanatı benimsemeyi içerir. Müzik dinlemek, bir tabloya bakmak veya bir şiir okumak, şifa sanatlarını öğrenmenin basit ve kolay erişilebilir yollarıdır. Araştırmalar ve kendi deneyimlerim, sanatla bu tür etkileşimin acıyı, stresi ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Belki de bunun en iyi örneği, dikkat dağıtmanın ağrıyı hafifletmek için bir araç olarak kullanılabileceği müzik dinlemektir. Doğru türde işitsel uyarının subjektif ağrı semptomlarını azalttığı ve sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Müzik terapisinin kanser ağrısının tedavisinde geniş çapta araştırıldığı ve ağrıyı azalttığı, öz kontrol duygusunu arttırdığı, refahı arttırdığı, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirdiği ve kaygıyı azalttığı gösterilmiştir.

Görsel uyarım aynı zamanda nasıl hissettiğimizi değiştirmede de rol oynar. Yıllar boyunca yapılan bir dizi çalışma, fiziksel ortamın hastanede yatan hastalar üzerindeki etkisini göstermiştir. Doğa manzaraları ağrı düzeylerini azaltabilir ve pansuman değişiklikleri gibi ağrılı prosedürlerin yönetilmesine yardımcı olabilir. Hastalar, odaları manzaralı olduğunda ameliyattan sonra daha çabuk iyileşir. Hastanelere tablo asmak, hasta memnuniyetinin artması ve hastanede kalış süresinin kısalması ile ilişkili görünüyor. Müzik dinlemek veya birkaç tabloyu veya fotoğrafı incelemek için birkaç dakikanızı ayırmanız, ağrı ve stresin anında giderilmesine yardımcı olabilir.

Ancak şifa sanatlarıyla daha aktif bir şekilde ilgilenmek (çizim, boyama, günlük tutma, renklendirme, dans etme) aynı zamanda güçlü bir şifa aracı olarak da hizmet edebilir. Bu tür aktiviteler ağrıyı farklı şekillerde hafifletmeye yardımcı olabilir. Yaratıcı bir süreçle etkileşime geçmek, özellikle ağrı alevlendiğinde ve gerçekten bir molaya ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizde, dikkatinizi dağıtmak için güzel bir araç olabilir. İyileştirme sanatlarına aktif katılım aynı zamanda daha derin işleme ve duygusal iyileşmeye de yol açabilir, bu da ağrı deneyiminde daha sürdürülebilir değişikliklere ve acının azalmasına yol açabilir.

Araştırmalar, hastanede yatan hastaların sanatla meşgul olduklarında hastanede kalış sürelerinin kısaldığını, stres hormonlarının azaldığını, daha iyi uyuduklarını, yaşamsal belirtilerin daha iyi olduğunu ve daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Yaratıcı katılım, beynin periakuaduktal gri veya PAG olarak bilinen ve ağrının hafifletilmesinde önemli bir rol oynayan bir kısmındaki aktiviteyi artırır. Yaratıcı olmak aynı zamanda hafıza sorunları, ruh hali değişimleri ve sosyal izolasyon gibi acının diğer sonuçlarını ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor gibi görünüyor.

Şifa sanatlarını takdir etmeye veya bunlarla ilgilenmeye başlamak kesinlikle yetenekli bir ressam, müzisyen veya yazar olmanız gerektiği anlamına gelmez. Herkes güzel bir sanat eserine hayran olabilir, dinlendirici müziğin keyfini çıkarabilir veya başkaları tarafından yargılanmadan resim yapabilir. Günlük tutmak, resim yapmak veya sadece karalama yapmak istediğiniz kadar özel veya sosyal olabilir. Önemli olan, ağrınızı hafifletmenize yardımcı olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir