Avrupa borsaları günü düşüşle bitirdi

Avrupa Borsaları Getirilerdeki Hızlı Artışla Geriledi

Avrupa borsalarında global tahvil piyasalarındaki getirilerdeki hızlı artış devam ediyor. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi kapanışta yüzde 0,55 değer kaybederek 508,71 puana geriledi.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29 düşüşle 8.224,19 puana, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,83 azalışla 34.799,27 puana ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,30 değer kaybıyla 7.408,64 puana indi.

Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,38 düşüşle 20.132,85 puan oldu.

Avro/dolar paritesi TSİ 20.32 itibarıyla yüzde 0,31 azalışla 1,021 seviyesinden işlem gördü.

Dolar, ABD’de geçen hafta açıklanan ve beklentilerden çok daha güçlü gelen istihdam raporundaki verilerin ardından avro ve sterlin karşısında güçlendi.

Avrupa’da ABD doları avro karşısında 1,020034 ve İngiliz sterlini karşısında 1,213122 seviyelerine gelirken, dolar endeksi de Kasım 2022’den bu yana ilk defa 110’un üzerine çıktı.

Tahvil Getirileri Artıyor

Analistler, cuma günü ABD’den gelen güçlü iş gücü piyasası raporunun piyasalarda hala etkisini sürdürdüğünü belirtiyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl politika faiz oranları konusunda hareket etmeme olasılığını göz önünde bulundurmaya başladı.

Küresel piyasalarda, ABD’de geçen hafta açıklanan istihdam raporundaki verilerin ardından Fed’in faiz indirim sürecine yılın ikinci yarısında devam edeceğine yönelik fiyatlamalarla negatif bir seyir öne çıkıyor. Bu hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Gelişmiş ülkelerin devlet tahvili getirileri, faiz oranları ve enflasyonun uzun vadeli görünümü ve Donald Trump’ın politikalarına ilişkin belirsizlikler nedeniyle yükselmeye devam ediyor.

ABD’nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi, yatırımcıların enflasyon verilerini beklemeye başlamasıyla geçici olarak yüzde 4,8’in üzerine çıkarak, 2023’te kısa süreliğine aşılmış ve en son 2008 mali krizinin zirvesinde ulaşılan yüzde 5’lik kritik seviyeye yaklaştı.

ABD tahvil piyasası dünyanın en likit piyasası olarak kabul edilirken, 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi Eylül 2024’ten beri 100 baz puan arttı.

ABD tahvil piyasasındaki fiyatların düşmesinin ve bunun da getirilerin artmasını sağlamasının sebebi, yeniden artan enflasyon oranının Fed’in daha fazla faiz indirimi yapmasını önleyeceği ve böylece tüm ekonomi için finansman maliyetlerini düşüreceği endişesi olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar, gelecek hafta ABD Başkanı olarak yemin edecek olan Donald Trump’ın planladığı korumacı ticaret politikasının enflasyonu artıracağı endişesi de taşıyor.

Bunun yanında, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi cuma günkü yüzde 2,49 seviyesinden bugün yüzde 2,53’e yükseldi.

İngiltere’nin 30 yıllık tahvillerinin getirisi günlük 6 baz puan ve yüzde 5,472 artışla 1998’den beri en yüksek seviyesine ulaşırken, İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin faizi 7 baz puan ve yüzde 3,843 artışla 11 Temmuz’dan sonraki en yüksek seviyeye çıktı.

Fransa’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi ise yüzde 0,24 yükselişle 3,46 seviyesinde işlem görüyor.

Getirilerin artması, öncelikle enflasyon ve para politikasıyla ilgili beklentilerle bağlantılı. Ülke borçlanması ve siyasi riskler de getirileri etkiliyor.

Related Posts

Otomobil satışlarında aslan payı elektrikli ve hibrit modellerde

Türkiye’de yılın ilk 5 ayında elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yüzde 42,9’unu oluştururken toplam satışları 169 bin 246’ya ulaştı. AA muhabirinin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerinden derlediği bilgilere göre …

Sıfır Atık Projesi ile 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı

Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2017’de başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında 7 yılda 74,5 milyon ton atık ekonomiye geri kazandırıldı ve yaklaşık 256 milyar lira tasarruf sağlandı.

2 ödeme kuruluşuna faaliyet izni verildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB), MPS Ödeme Kuruluşu AŞ’ye ödeme kuruluşu olarak, Junomoney Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ’ye elektronik para kuruluşu olarak faaliyet izni verildi.

Uzman isim bayram sonrası gram altının kaç TL olacağı açıklandı

Son zamanlarda rekor kıran gram altın yükselişini sürdürüyor. Kapalıçarşı kuyumcuları altının yılsonunda 5 bin TL seviyesine gelebileceğini söylediler. Bayram ve sonrası altında yukarı doğru bir ivme bekleyen kuyumcular, yılsonuna doğru 3-4 aylık …

Türk mobilya devi iflas etti. Uygun fiyata satılıyor. Yapı marketler ve E-ticaret sitelerinde bulunuyor

Bursa’nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren Perla Sofa Mobilya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., ekonomik krizin pençesinden kurtulamadı. Şirket, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 28 Mayıs 2025 tarihli ve 2025/96 esas sayılı kararıyla resmen iflas …

Sendikasyon kredisi ile ekonomiye 440 milyon doların üzerinde destek

Garanti BBVA, yurt dışı borçlanma programı kapsamında, Sürdürülebilir Borç Finansmanı Çerçevesi ile uyumlu, 367 gün ve 734 gün vadeli olmak üzere toplam dört dilimden oluşan sendikasyon kredisi sağladığını duyurdu. Haziran dönemi sendikasyon işlemine gösterilen talep sonucunda, 367 gün vadeli iki dilimin yanı sıra 734 gün vadeli iki yeni dilim daha açıldığı belirtildi.