Araştırmacı Dr. Aleksandra Berditchevskaia’dan yapay zekâ kullanıcılarına uyarı: Eleştirel bakış şart

Kolektif Zekâ Araştırmaları ve Yapay Zekânın Eğitimdeki Rolü Üzerine Rapor

Kolektif zekâ üzerine araştırmalar yapan, insan ve makine zekâsının sorun çözümünde nasıl bir araya getirilebileceğini ele alan “Zihinlerin ve Makinelerin Geleceği” adlı raporun başyazarı olan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, Nesta Kolektif Zekâ Tasarım Merkezi baş araştırmacısı olarak dikkat çekiyor. Dr. Berditchevskaia öğrencilerin yapay zekâyı kullanım şekillerinin önemine vurgu yaparak, bu araçları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilmelerinin önemine dikkat çekti. Yapay zekânın sınırlarının farkında olmak gerektiğini belirten Dr. Berditchevskaia, bu araçların zaman zaman yanıltıcı bilgiler verebileceğini ve hatta var olmayan kaynaklar uydurabileceğini söyledi.

Türkiye’de Hisar Okulları’nın düzenlediği “Düşünce Okulu:Kolektif Akıl İle Eğitimi Yeniden Tasarlamak” konferansına katılan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, insan ve makine zekâsı arasındaki ilişki, geleceğin eğitimi ve yapay zekânın doğru kullanımı konularında soruları cevapladı.

İnsan ve Makine Zekâsının Birleşimi

Dr. Berditchevskaia yapay zekânın bireylerin yetkinliklerini artırma veya belirli görevleri otomatikleştirme konularına odaklanmanın yanı sıra yapay zekânın kolektif zekâyı geliştirme potansiyeline de dikkat çekti. Yapay zekânın insan bilgisini anlamlandırmada ve grup süreçlerine katkı sağlamada nasıl rol oynayabileceğine değindi. Yapay zekânın yönetici veya iş birliği yapıcı olarak rol alabileceğini belirterek, bu teknolojinin işbirliği, koordinasyon ve problem çözme yeteneklerini geliştirmede büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Yaratıcılık ve Hızın Birleşimi

Yapay zekânın insanlarla bir araya gelerek fikir üretimini hızlandırabileceğine ve yeni fırsat pencereleri açabileceğine dikkat çeken Dr. Berditchevskaia, yapay zekânın hız ve kalite avantajlarıyla insan zekâsının yaratıcılığını bir araya getirerek daha etkili bir şekilde fikir üretme süreçleri tasarlanabileceğini belirtti. Aynı zamanda hikâye anlatıcılığı gibi alanlarda yapay zekânın insanlara destek olabileceğini ifade etti.

Öğrencilerin Yapay Zekâ Kullanımı

Öğrencilerin yapay zekâyı ödev yapmak için kullanıp kullanmamasıyla ilgili net bir cevap vermenin zor olduğunu belirten Dr. Berditchevskaia, bu teknolojiyle etkileşime girmenin bilinçli ve eleştirel bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Yapay zekânın bireysel verimlilik ve yaratıcılığı artırabileceğini ancak bunun öğretmenlerin, okulların ve eğitim sisteminin bilinçli adımlar atmasına bağlı olduğunu söyledi.

Eğitim ve Okulların Geleceği

Eğitimin geleceğini şekillendirirken gençlerin ve öğretmenlerin sürece dâhil edilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Berditchevskaia, bu süreçte dijital kolektif zekâ araçlarının önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Bu araçlar sayesinde eğitim sürecinin daha katılımcı ve ölçeklenebilir hale gelebileceğini ifade etti. Eğitimdeki gelecek perspektifinde gençlerin ve öğretmenlerin görüşlerine ve fikirlerine büyük önem verilmesi gerektiğine değindi.

Related Posts

Aktivist Yasemin Acar kimdir, nereli? Madleen gemisiyle Gazze’ye giden Yasemin Acar hakkında bilgiler

Yasemin Acar, 1988 yılında Almanya’da, Kürt kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Berlin’de büyüyen Acar, henüz 15 yaşındayken aktivizmle tanıştı. Genç yaşlardan itibaren sosyal adalet, mülteci hakları ve ırkçılıkla mücadele gibi konularda aktif rol alarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştı. Bu erken dönemdeki deneyimleri, onun insan hakları savunuculuğu yolundaki kararlılığının temelini oluşturdu. İşte, Yasemin Acar’ın biyografisi ve detaylı bilgiler

SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: Deprem mi oldu? 9 Haziran Kandilli Rasathanesi son açıklamaları

Son dakika deprem haberleri yakından takip ediliyor. Son depremler, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve çevresinde günün ilk saatleri itibariyle sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile ilgili son gelişme de Kahramanmaraş bölgesinden geldi. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..

E OKUL GİRİŞ EKRANI VBS 2025: e-Okul ne zaman kapanıyor 2025? MEB e-okul VBS (veli girişi) nasıl yapılır, 2. Dönem karne notları ve devamsızlık nasıl bakılır? E-Okul karne ve not bilgisi görüntüleme!

E-Okul VBS giriş ekranı 2025, karnelerin alınmasına kısa süre kala milyonlarca öğrenci ve velinin gündeminde yer alıyor. Okullarda 03 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayan ikinci dönem 20 Haziran 2025 Cuma günü sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile e-karne, şube yazılı ortalamaları, not, nakil, devamsızlık, merkezi sınav, takdir, teşekkür belgeleri gibi bilgilere kolayca erişim imkanı sunuluyor. MEB e Okul VBS ve öğrenci giriş ekranında yoğunluktan dolayı aksamalar görülebiliyor. Zaman zaman e-Okul ekranında yaşanan kesinti nedeniyle, e-Okul neden açılmıyor, kapandı mı? soruları da gündeme geliyor. Peki, e-Okul girişi nasıl yapılır, notlar ve devamsızlık nasıl bakılır? Ara tatil öncesi e-Okul kapanacak mı? İşte, MEB e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi giriş ekranı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Muazzez Akkaya kimdir, nereli, kaç yaşında vefat etti? Muazzez Akkaya’nın kariyeri ve biyografisi

Muazzez Akkaya kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1930 doğumlu olan Muazzez Akkaya, başarılı bir kariyere sahip bir bürokrattır. Geyve doğumlu olan Akkaya, maliye ve hukuk alanlarında uzun yıllar hizmet vermiştir. Peki, Muazzez Akkaya kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.

GAZİANTEP BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Gaziantep’te Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Bayram Namazı saatleri: Gaziantep

Gaziantep bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı sabahı Gaziantep il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazlarını eda etmek isteyen inanalar tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere bayram namazı, güneş doğum saatinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm iller için olduğu gibi Gaziantep için de bayram namazı saati hesaplaması yapılıp kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, 2025 Kurban Bayramı Gaziantep bayram namazı saat kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verileri doğrultusunda hazırlanan Hürriyet 2025 Kurban Bayram Namazı saatleri sayfası üzerinden merak ettiğiniz tüm illerin bayram namazı vaktini sorgulayabilirsiniz. İşte Gaziantep bayram namazı saati…

PTT memur alımı 2025 olacak mı? Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı yapacağına dair iddialarla gündemde. Sosyal medyada ve çeşitli platformlarda dolaşan 10 bin ve 55 bin personel alımı söylentileri, iş arayan vatandaşların dikkatini çekiyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı yapacak mı, şartları neler olacak?