Afşin ve Elbistan’daki yeni kömürlü termik santral projesi iptal edilmeli! Bir santrali daha kaldıramaz!

Elbistan ve Afşin’deki Yeni Kömürlü Termik Santral Projesi İptal Edilmeli: Bir Santrali Daha Kaldıramazlar

İstanbul (İGFA) – Kahramanmaraş, uzun yıllardır kömür santrallerinin gölgesinde hayatını sürdürüyor.

Şu anda Afşin-Elbistan A ve B Santralleri, toplamda 8 üniteye sahip. Bu santrallerin toplam kapasitesi 2795 MW ancak mevcut termik santrallerin çevreye ve halk sağlığına verdiği zararlar ortadayken, bölgedeki enerji yatırımlarının devam ettiğine dikkat çekiliyor. Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne, toplam kapasitesi 688 MW olan 2 ünite daha eklenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 27 Aralık 2024’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı” verdi.

İklimle ilgilenen sivil toplum kuruluşları, bölgenin yeni bir kömürlü termik santrali daha kaldıramayacağını belirterek, santrallerin insan sağlığına ve ekosisteme verdiği zararları dile getiriyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı’nın kayıtları, Afşin Elbistan A Santrali’nin açılışından sonra bölgedeki kanser vakalarının 8 kat arttığını ortaya koyuyor. Kömür tüketimi, iklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden biri olduğundan, yeni kömürlü termik santral kurmanın Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefiyle çeliştiği vurgulanıyor.

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat, santralin çevresinde yaşayan insanların maruz kaldığı kül ve gazların bölgede sağlıklı bir yaşam bırakmadığını belirtiyor. Dalkanat, “Doğanın bize sunduğu birinci sınıf tarım arazileri olan Elbistan Ovası’nın büyük bir kısmını 40 yılda çöle çevirdik. Artık yeter, Afşin Elbistan bir santrali daha kaldıramaz” diyor ve ekliyor: “Üstelik, artık elektrik üretimi için kömüre mahkum değiliz, enerjide bağımsızlığımızı sağlayacak, ucuz ve temiz seçeneklerimiz mevcut. Yeni kömür santralinin maliyeti 37 milyar lira olarak hesaplandı. Bu kaynağı güneş enerjisi santralleri için kullanırsak, bölgede 688 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliriz. Bizim ihtiyacımız olan şey, yeni kömürlü termik santrallere değil, deprem sonrası sağlam kentlerde insanca yaşamaktır.”

Related Posts

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.

Bahçeli ve Tunç’un ardından Erdoğan da ‘TRT’ çağrısına yeşil ışık yaktı, CHP’den yanıt geldi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, duruşmaların TRT’de yayımlanmasına ilişkin “Takdir TBMM’nin” ifadelerine yanıt verdi.

İngiltere sağlık sektöründe deprem: Doktorlar grev kararı aldı

İngiltere ve Galler’de görev yapan asistan doktorlar, 25 Temmuz Cuma günü saat 07.00’den 30 Temmuz Çarşamba günü saat 07.00’ye kadar sürecek tam kapsamlı bir greve gitmeye hazırlanıyor. Grev, İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMA) düzenlediği oylamada 26 …

Rusya’yı şoke eden saldırı: Plajı vurdular

Ukrayna ordusunun Rusya’nın Kursk kentinde bir plaja düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, biri çocuk 7 kişi yaralandı.