Ankara Eczacı Odası Başkanından HPV aşısı açıklaması
“`html
HPV Aşısı Ücretsiz Olmalı! Eczacıdan Uyarılar
Ankara Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Cumhur Cem Abbasoğlu, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle bir basın toplantısı düzenleyerek, HPV aşılarının ücretsiz olarak sunulması gerektiğini belirtti. Bu talebin, sağlık verileri ve toplumun ihtiyaçları ile desteklendiğini dile getirdi.
Abbasoğlu, dünya çapında HPV enfeksiyonunun milyonlarca bireyi etkilediğini ve bu durumun rahim ağzı kanseri, anal kanser, genital hastalıklar ve baş-boyun kanserleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. HPV’nin sadece kadınları değil, erkekleri de tehdit eden bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti ve her yıl yaklaşık 250 bin kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve çeşitli uluslararası sağlık kuruluşlarının, HPV aşılarının kanserlerin önlenmesindeki hayati rolüne dikkat çektiğinin altını çizen Abbasoğlu, bilimsel araştırmaların da aşıların erken yaşlarda uygulanmasının hem kız hem de erkek çocuklar için koruyucu bir önlem olduğunu gösterdiğini belirtti.
HPV aşılarının ücretsiz hale getirilmesi, özellikle genç nesil ve düşük gelirli aileler için aşılara daha kolay erişim sağlayacak. Cumhur Cem Abbasoğlu, bu konuda şunları ifade etti:
“SAĞLIĞIN EKONOMİK YÜKÜ KİBLOLAŞIR”
“Ücretsiz ve erişilebilir aşılar, hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyerek uzun vadede sağlık harcamalarını azaltır ve sağlık sisteminin ekonomik yükünü azaltır. Örneğin, rahim ağzı kanseri tedavisi, aşılar sayesinde önlenebilir bir durumdur. Rahim ağzı kanseri tedavi masrafları, aşı maliyetlerine göre oldukça yüksektir. Aşı üreticileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki anlaşmalar da, kamu tarafından güçlü bir alıcı olarak aşı maliyetlerini düşürmekte yardımcı olur. Böylece, ücretsiz aşılama programları, bireylerin sağlığını korumanın yanı sıra toplumsal düzeyde ve kamu bütçesi açısından ciddi bir tasarruf sağlar.”
“AŞILAMANIN YAYGINLAŞMASINA DESTEK OLUR”
Eczacılar, toplumun en yakın sağlık danışmanlarıdır ve eczaneler, herkesin kolayca ulaşabileceği ilk basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlardır. Eczanelerin, HPV aşısının yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulmasında büyük bir rolü bulunmaktadır. Eczanelerde yapılacak aşılar, erişimi kolaylaştırmanın yanı sıra aşılama oranlarını artıracaktır. Eczacılar, bireylerin aşı takibine yardımcı olarak, aşının doğru zamanda ve uygun dozda uygulanmasını sağlayabilirler. Kırsal kesimde yaşayan bireyler için sağlık merkezlerine ulaşım zor olabilirken, eczanelerin yaygın olması aşılamaya katılımı kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, eczanelerin HPV aşılarının geniş kitlelere ulaşmasında kritik bir rol oynayacağına inanıyoruz.
“YASAL DÜZENLEMELER ŞART”
Türkiye’de eczanelerde aşı uygulamalarının başlaması, sağlık hizmetlerinin daha etkili ve eşit bir şekilde dağıtımında önemli bir dönüşüm sağlayabilir. Bu sürecin başarılı olması için Sağlık Bakanlığı ve yasama organları gerekli hukuki düzenlemeleri biran önce hayata geçirmelidir. Eczacılar, aşı uygulamaları konusunda eğitim almalı ve Sağlık Bakanlığı, eczacıları bu alanda kapsamlı eğitimlerle desteklemelidir.
Aynı zamanda, HPV aşısının eczanelerde uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın aşıların doğru uygulanmasına dair protokoller hazırlaması ve uygun altyapı oluşturarak güvenli bir aşılama ortamı sağlaması gerekmektedir. Aşıların, soğuk zincir şartlarına uygun biçimde saklanması da kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, eczanelerin soğuk zincir gereksinimlerini yerine getirmesi gerekiyor.
“HIZLA ÜCRETSİZ HALE GETİRİLMELİ”
Sağlık, herkesin hakkıdır ve bu hakkın ekonomik, coğrafi ya da sosyal engellerle kısıtlanmaması gerekir. HPV aşılarının ücretsiz ve erişilebilir olması, bireylerin yanı sıra toplum sağlığını da korumak için atılması gereken önemli bir adımdır. Aşıların geri ödeme kapsamına alınması, birçok ülke için hayati bir halk sağlığı politikasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2024 itibarıyla 137 ülke HPV aşılarını ulusal bağışıklama programlarına dahil etmiştir. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi raporlarına göre, 30 Avrupa ülkesinin 28’inde 9-14 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklar, ulusal bağışıklama programı kapsamında HPV aşısı ile korunmaktadır. Uluslararası düzeydeki bu gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de HPV aşıları bir an önce ücretsiz hale getirilmelidir.
“HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ”
Bizler, Ankara Eczacı Odası olarak akademik, kamu ve demokratik bir meslek örgütü anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu çerçevede, HPV konusunda aktif rol almak ve toplumu bilgilendirmek adına önemli çalışmalar sürdürmekteyiz. Geçtiğimiz Aralık ayında Ankara Eczacı Odası ve Türk Jinekolojik Kanser Vakfı iş birliği ile Her Yönüyle HPV Sempozyumunu düzenleyerek meslektaşlarımızı bir araya getirdik. Bu sempozyumda HPV ile ilgili en yeni bilimsel gelişmeleri aktardık. Gelecek süreçte de HPV ile alakalı sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz ve Sağlık Bakanlığı ile her türlü iş birliğine açık olduğumuzu vurgulamak isterim.”
HPV aşısı, dünya genelinde birçok ülkede ulusal aşı programlarına alınmış ve ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Bu ülkelerden bazıları ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Fransa‘dır…
“`