Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Çevrimiçi Hizmet ve Uygulamaların Şifre Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, kullanıcıların çoğunlukla aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmasına neden olan çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar, siber suçluların şifreleri ele geçirdiğinde diğer platformlara da erişim sağlamasına olanak tanıyor.

Özellikle basit kelimeler, isimler ve sayıların birleşiminden oluşan öngörülebilir şifreler, kötü parola yönetimi ile daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durumu engellemek için kullanıcılar, büyük dil modellerine (LLM) yönelip ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla daha güçlü şifreler oluşturabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen şifrelerin güvenilirliği her zaman garantili değil. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek, Llama ve ChatGPT tarafından oluşturulan şifrelerin çoğu da güvenlik testlerinden başarısızlıkla geçti.

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını oluştururken LLM’lere güvenmek yerine parola yönetim yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz ve güçlü şifreler oluştururken tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ayrıca bu yazılımlar otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri de sunmaktadır.

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güçlü bir parolanın en az 12 karakterden oluşması gerektiğini ve büyük-küçük harfler, rakamlar ve semboller içermesi gerektiğini vurguluyor. Ancak algoritmalar genellikle özel karakterlerin eklenmesini ihmal ediyor ve bu da parolaların kırılabilirliğini artırıyor.

Related Posts

ChatGPT bu kez alışverişe el attı: Yeni bir özellik sunuyor

ChatGPT’ye alışveriş özelliği geliyor. OpenAI’nin yeni alışveriş özelliği, kullanıcıların belirli ürünler hakkında tavsiye istemesi durumunda “zenginleştirilmiş” sonuçlar sunabilecek.

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), yalnızca Türkiye’nin su kaynaklarını yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim krizine karşı önemli bir mücadele de yürütüyor. Hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan …

ICT Day 2025 İstanbul’da düzenlediği

Huawei, İstanbul’da düzenlediği Huawei ICT Day 2025 etkinliğinde; yapay zekâ, bulut, 5G ve IoT çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümün geleceğini ele aldı. Kurumların dijital çağa uyumuna ışık tutan etkinlik, üç ayrı sektörel zirveyle tamamlandı.

Wednesday’in 2. sezon fragmanı yayınlandı!

Netflix’in dünya çapında büyük ilgi gören dizisi Wednesday, uzun bir aranın ardından ikinci sezonuyla izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Paylaşılan fragman ile birlikte, dizinin yayın takvimi de açıklandı. Wednesday dizisi, yeni sezonu ile …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir