Bakan Kurum: Kuraklığa karşı küresel iş birliği gerekiyor

Türkiye Çevre Bakanı Murat Kurum, Riyad’daki BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Konferansı’nda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (COP16) Taraflar Konferansı kapsamında düzenlenen Bakanlar Diyaloğu Toplantısı’na katıldı. Kurum, “Biliyoruz ki kuraklığa karşı dayanıklılık, ulusal çabaların ötesinde, bölgesel ve küresel iş birliğini gerektiriyor. Türkiye olarak yüksek bir duyarlılıkla her zaman insanlığın geleceğini ilgilendiren bu toplantılara etkin bir katılım sağlıyor ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz” dedi.

Bakan Kurum, çölleşme ve kuraklıkla mücadelede küresel iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Bakan Kurum, “Bugüne kadar yapılan çalışmaları özellikle de Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekretaryasının ‘entegre kuraklık yönetimi’ konusunda ülkelere verdiği desteği takdirle karşılıyoruz. En son Cenevre’de düzenlenen ‘Kuraklığa Dayanıklılık+10’ başlıklı ulusal kuraklık politikaları ile ilgili toplantıların sonuçlarını önemsiyoruz. Bu çıktıların Riyad’daki müzakerelere de ışık tutacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Kuraklıktan en fazla etkilenen ülkeler arasındayız”

Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarını anlatan Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti:

Ülkemiz hem coğrafi konumu hem de iklim değişikliğinden dolayı kuraklıktan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durum kuraklık direncinin sağlanmasında, risk yönetimini merkeze alan proaktif kuraklık yönetimi anlayışını daha da önemli hale getirmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla meteorolojik kuraklık durumunu anlık olarak izliyor, kamuoyuyla paylaşıyor ve muhtemel risklere karşı tedbirler alıyoruz. Yine tüm havzalarımızda sektörel kırılganlıkları dikkate alarak kuraklık yönetim planlarımızı hazırlıyoruz. Bu süreçte katılımcı bir yaklaşımla, bilim insanlarının, kuraklıktan etkilenen tüm sektör temsilcilerinin ve halkımızın katkılarını alıyoruz.

“Yerel iklim değişikliği eylem planlarımızı hazırlayacağız”

Türkiye’nin 2024-2030 yıllarını öngören ‘Ulusal Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’ ile ‘İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nı revize ettiğine dikkat çeken Bakan Kurum, “Bu planların ikinci aşaması olarak tüm illerimiz düzeyinde ‘Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarını’ hazırlayacağız. Ayrıca yutak alanlarımızı artırmak amacıyla havza bazlı çölleşme eylem planlarımızı yapmayı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye etkin katılım sağlıyor”

“Planlama ve koordinasyonun çölleşme ile mücadelede ne kadar hayati önemde olduğunun farkındayız” diyen Bakan Kurum, “Ancak biliyoruz ki kuraklığa karşı dayanıklılık, ulusal çabaların ötesinde, bölgesel ve küresel iş birliğini gerektiriyor” mesajını verdi.

Türkiye’nin insanlığın geleceğini ilgilendiren bu toplantılarda deneyimini paylaştığını da vurgulayan Kurum, “Türkiye olarak yüksek bir duyarlılıkla her zaman insanlığın geleceğini ilgilendiren bu toplantılara etkin bir katılım sağlıyor ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Afrika’da, Orta Asya’da ve diğer bölgelerde arazi restorasyonu faaliyetlerine ve kapasite geliştirme çalışmalarına verdiğimiz destek bunun bir göstergesidir” diye konuştu. (DHA)

Related Posts

Malezya’nın 100 yaşındaki eski başbakanı hastaneye kaldırıldı

Malezya’nın 100 yaşına giren eski başbakanı Mahathir Mohamad, hafta sonu düzenlenen kutlama etkinliklerinde bisiklet sürdükten ve açık hava pikniğine katıldıktan sonra yorgunluk nedeniyle Kuala Lumpur’daki Ulusal Kalp Enstitüsü’ne kaldırıldı …

Gündüz vakti şoke eden çıplak kadın saldırısı: Üzerine oturdu, dakikalarca tartakladı

Edirne’de görenleri şaşkına çeviren olayda çıplak bir kadın, şehir merkezinde bir kadını yere yatırıp sürükledi. Çevredekiler müdahale ederken, cep telefonuna yansıyan görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı.

Arnavutluk Başbakanı Rama, Meloni’yi yine diz çökerek selamladı!

Arnavutluk Başbakanı Rama, Meloni’yi yine diz çökerek selamladı!

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

AİHM’in hak ihlali kararı sonrası DEM Parti harekete geçti: Demirtaş için Meclis’te görüşme talebi

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.