Tarla ve bahçe işleri ile besicilik, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde, çiftçiler ve besiciler için büyük bir öneme sahiptir.
Ancak bu sektörlerde çalışacak işçi bulmak, gün geçtikçe zorlaşıyor.
Bunun bir örneği de Erzincan’da yaşanıyor.
Son yılların en fazla kazandıran meslekleri arasında yer alan çobanlık mesleği bölgede de yok olma noktasına geldi.
Aylık 40 bin TL teklif edilse de çoban bulmanın zorlaştığı kentte köylüler, nöbet sırası oluşturarak hayvanları yaylıma çıkarıyor.
Tercan’a bağlı köylerde yaşayan büyükbaş hayvan sahipleri, hayvanlarını otlatacak çoban bulamayınca kendileri yaylıma çıkarmaya karar verdi.
Çobanlık sırası gelen Şinasi Ceylan, “Sığır güdüyoruz, çoban bulunmuyor. Sırası gelen yaylıma çıkıyor. 2 ineği olan 1 gün, 4 ineği olan 2 gün yayıyor. Toplam 200 tane ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için köylüler olarak sıraya dizdik. 40 bin TL maaş ödeyelim dedik çoban bulamadık.” dedi.
Asım Genç isimli vatandaş ise “2010 yılından bu yana çoban bulamıyoruz. Köyün malı sırayla yayılıyor. Bunları hiç kimse yapmıyor. Eskiden çobanlık veya bekçilik için yalvarıyorlardı. Şimdi ise yapmak istemiyorlar. Çok yüksekte paralar veriliyor. Bu hayvanları 1 buçuk teneke buğdaya yayıyorlardı. Şimdi ise kimse yüzüne bakmıyor.” diye konuştu.